El globus vermell

“Start a project now! / Barcelona opina”. Plaça Nova. Barcelona

Aquest workshop va ser concebut com a últim acte d’”Initiating Projects”, el Simpòsium Internacional d’Arquitectura Jove organitzat per l’AJAC (Agrupació de Joves Arquitectes de Catalunya) l’octubre de 2010 a Barcelona.

El workshop pretenia replantejar els habituals processos de participació ciutadana, posats en marxa a l’hora d’engegar certs projectes urbans, mitjançant una acció creativa i participativa que buscava la implicació del màxim de gent possible (veïns, vianants, turistes,…).
L’objectiu del workshop, per tant, era realitzar una consulta ciutadana oberta i democràtica, però també lúdica, per recollir l’opinió de la gent sobre la ciutat de Barcelona (allò que ens agrada i allò que ens desagrada), dada fonamental per començar a plantejar les necessitats i prioritats urbanes.

Amb aquest esperit, vam construir dues pèrgoles amb les peces d’una bastida i uns cordills que anaven de banda a banda dibuixant un pla horitzontal, a una alçada lleugerament superior a la de les persones, i que permetien penjar, com si fossin roba estesa, les opinions de la gent.
Aquestes estructures estaven situades als dos costats de la Plaça Nova, davant del COAC, i canalitzaven els fluxos de gent cap al seu interior, el qual esdevenia l’espai natural de reflexió, debat i opinió.

En una època en què les consultes ciutadanes, a l’hora d’elaborar determinats projectes urbans, han esdevingut un element més d’allò anomenat “políticament correcte” i que, per tant, es fan amb més resignació que convenciment, més com un tràmit a passar o com una manera de dirigir l’opinió pública, que no pas com una aposta per la democràcia participativa, crèiem que era convenient fer-nos preguntes i plantejar alternatives.
Aquest workshop, en la seva modèstia, més enllà de recollir l’opinió ciutadana sobre la ciutat de Barcelona, pretenia fer reflexionar sobre les consultes i la participació ciutadana a l’hora de “fer ciutat”.

Projecte: Start a project now! / Barcelona opina
Adreça:
Plaça Nova. 08002 Barcelona
Promotor:
AJAC (Agrupació de Joves Arquitectes de Catalunya)
Dates:
concepció i elaboració > juliol-octubre 2010 / jornada >16 octubre 2010
Autors del projecte:
El globus vermell (M.Carmen Artero Borruel, Assumpció Carrió Crespí, Joan Vitòria i Codina)
Col·laboradors:
Mirko Zeni
Fotografies:
M.Carmen Artero, Assumpció Carrió, Joan Vitòria
Blog del projecte
: www.barcelonaopina.wordpress.com

About these ads


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Canvia )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Canvia )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Canvia )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.